Despre Hălchiu :
Hălchiu, este o localitate în județul Braşov. Face parte din regiunea istorică Țara Bârsei.
Se află la 16 km de Braşov, 11 km de Codlea si 8 km de Feldioara, iar distanța dintre satul Hălchiu si Satu Nou este de 2 km.
Tradiția plasează începuturile asezării undeva între alungarea Cavalerilor teutoni din zonă , în 1225, şi marea invazie a tătarilor din 1241. Atunci, cavalerul Fulkun („Haldeboatski” în documente) împreuna cu 10 familii s-au asezat pe aceste locuri si au primit cetatea Halchiului de la regele Andrei al II-lea al Ungariei ca s-o apere. În timpul năvălirii tătare, cavalerul Fulkun moare. Nelasând urmasi, întreaga sa avere si „terra Zek” revine înapoi regelui.
Prima mențiune documentară a satului datează din 1377, când Braşovului si Țării Bârsei le sunt oferite privilegii regale. În perioada următoare, între Halchiu si Feldioara sunt duse o serie de dispute teritoriale.
În 1421, în urma unei devastatoare invazii turceşti, Hălchiul este scutit de impozit de către rege, pe 10 ani. Comuna suferă de alte pustiiri turceşti în 1432 şi în 1438.
Ca număr de locuitori, Hălchiul se situa pe locul al noualea în Țara Bârsei, iar ca aport economic contribuia cu 5% din total. Pe 24 septembrie 1536 Hălchiul a fost amendat cu 20 florini pentru uciderea unor români („volachii”). Este prima mențiune documentară a unor români în această localitate. În 1542 Hălchiul este printre primele aşezări din Țara Bârsei care trece la credința evanghelică. Primul pastor din Hălchiu a fost Valentinus Wingolf (Weingelt).
Pe 20 octombrie 1599, Mihai Viteazul intra în Halchiu cu o armată de 25.000 oameni, incendiaza aşezarea şi atacă cetatea în care se refugiaseră locuitorii, de şase ori fără succes. După o luna se reîntoarce fulgerator şi cucereşte cetatea după primul atac. După un an, oraşul este ars din nou de către trupele lui Mihai. În perioada următoare (1603-1604) foametea stăpâneşte aşezarea, mulți hrănindu-se cu rădăcini şi cadavre ,în lipsa animalelor, înjugându-se câte opt la plug.
Obiective turistice in Halchiu
Ansamblul Bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" - datat din sec. XVIII-XIX, Halchiu
Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" - 1791, Halchiu
Zid de incintă - sec. XIX, Halchiu
Primarie - 1848, Halchiu
Biserica evanghelică - 1807, Halchiu
Biserica din lemn "Sfântul Dumitru" - 1889, Satu Nou
Ansamblul bisericii evanghelice - sec. XIV-XVIII, Satu Nou
Biserica evanghelică Satu Nou - sec. XIV-XVIII, Satu Nou
Altarul în stil gotic datează din perioada 1522-1526.
Un puternic cutremur produs pe 28 octombrie 1802 cauzează prăbuşirea navei centrale a bisericii, turnul si corul cu altarul ramânând însa în picioare. În 1817 organistul Michael Roth incendiaza asezarea, fiind distruse circa 270 de gospodarii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu