PRIN BUCEGI
Situate în Masivul Bucegi, pe Valea Ialomiței, în raza localității Moroeni, fac parte din Rezervația naturală Zănoaga (150 ha), se mai numesc și Rezervația a III-a a Bucegilor, se întind pe o distanță de aproape 1 km,
Se caracterizează printr-un relief calcaros puternic erodat, datorită dispunerii stâncilor, ce permit luminii soarelui să pătrundă și să rămână mai mult decât în alte chei. Cheile Zănoagei pot păstra un microclimat cald, specific zonei sud-mediteraneene, balcanice,
dezvoltă specii de plante rare, peisaj spectaculos, dat de numeroasele diferențe de nivel, pe care le parcurge râul Ialomița, în cascade, de pereții abrupți, înalți de 200 m, printre care își face drum apa, dar și de o vegetație bogată.
Intrarea din nord în chei se face traversând râul Zănoaga (pod de lemn) în dreptul camping-ului Zănoaga, pe o poteca marcată cu cruce albastră spre Cabana (dezafectată) și Lacul Scropoasa.
În continuarea potecii de la Scropoasa spre vest, se ajunge în cca. 20 minute la cascada 7 Izvoare (denumite și apa vie. Această apa, cu proprietăți deosebite de calitate și puritate, este captată și îmbuteliată, fiind vândută ca apă plată sub brandul 7 Izvoare.
Când spunem "apă vie", gândul ne zboară la poveștile cu zâne bune și feți-frumoși, care își recăpătau puterile istovite în lupta cu zmeii și balaurii ori își veneau în fire, sorbind din apa vieții.
Conform zisei, cum că fără foc nu iese fum sau teoriilor care gasesc în orice mit un sâmbure de adevăr putem face afirmația că apa vie există și nu este scorneala de basm!
Ca multe locuri din România, încărcate de nefiresc și fabulos, în care fenomene inexplicabile însoțesc cotidianul localnicilor deloc mirați sau impresionați , Valea Ialomiței vine cu o confirmare în plus.
Unde se află cele 7 izvoare miraculoase
În Bucegi, către răsărit, în Cheile Zănoaga, mai exact între frumosul Lac Bolboci și Scropoasa, se găsesc șapte izvoare a caror apă uimește știinta și alimentează mitul.
Aflate sus în munți, la 1300 de metri, izvoarele își aprovizionează șuvoaiele dintr-un lac subteran, ce își are sursele nesecate, parcă în infinit și nu în străfundurile stâncoase ale unei grote ascunse.
Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secundă , izvoarele tâșnesc la suprafață dintotdeauna.
Coordonate: 45°19'25"N 25°25'9"E
revenire de 1 Mai 2017
alt traseu cu mașina , recomand doar mașini de teren :) se ajunge până la cascadă .
revenire 21 Mai 2017
La mulți ani Constantine :)
revenire iunie 2017
Super tare...a fost de vis
RăspundețiȘtergere