Roșia Montană -Alburnus Maior în Latină, Goldbach în Germană și Verspatak în Maghiară
Legenda întemeierii Roşiei spune că aurul a fost descoperit prima dată în zonă de către o femeie pe nume Cotroanţa care venea cu caprele pe un deal numit Chernic. Aici a găsit un bulgăre care strălucea la soare şi şi-a dat seama că e de aur. Una din fostele galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanţa. Rezervele estimate de aur de la Roşia Montană sunt de 314 tone, din care ar putea fi exploatate efectiv circa 245 de tone. 
      
Roșia Montană – este localitatea minieră din Munții Apuseni, care a generat unul dintre cele mai controversate subiecte ale României din ultimii ani. Motivul a fost Proiectul Minier al Companiei Romano-Canadiene – Rosia Montană Gold Corpoation (RMGC).
RMGC isi propune să exploateze aici unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din Europa. Ironia acestei localități este că AURUL și zăcămintele naturale, ceea ce îi atrage azi pe cei de la firma canadiană, i-a atras și pe cei ce au dezvoltat această așezare – ROMANII.
Pentru cei care veți ajunge în această zonă, ceea ce ar trebui să știți este că acest râu bogat în minerale, în special în fier (care îi dă și culoarea roșiatică), a dat numele localității. Conținutul de minerale, depășește momentan de 110 ori cantitatea admisă de zinc, de 64 ori cantitatea admisă de fier și de 4 ori cantitatea admisa de arsenic, ceea ce o face nepotabilă.
Galeria Romană – Alburnus Maior (amenajata turistic) are o vechime de aproape 2000 de ani și a fost realizată de către mineri iliri și dalmați, aduși de către colonizatori, în timpul dominației Imperiului Roman. 
La intrarea în mină, în dreptul accesului, este reprodusă cea mai veche tăblița care atestă existența localității (anul 131), atât în limba latină cât și în limba română.
Turul incepe cu o scurta istorie, o mica descriere a zonei și a galeriillor miniere romane. Apoi se coboară in mina, parcurgand 157 de scări care însumează aproximativ 30m diferență de nivel. Lungimea galeriilor vizitate este de 200m.
Profilul rectangular al galeriilor este specific celor săpate manual (cu daltă și ciocan). Îngustimea galeriilor te fac să te gângești la condițiile de lucru precare, suportate de către minerii de la acea vreme.
Importanța galeriilor de la Roşia Montană, nu se limitează la antichitate. În vremurile moderne, extragerea aurului a fost una din ocupațiile de bază ale moților.
Administrația Imperiului Austro-Ungar, a adus în zonă mineri de pe tot cuprinsul imperiului şi astfel a luat naştere o aşezare minieră „internationala”. 

Situl Alburnus Maior, atesta un sistem de exploatare roman excepțional, care conservă mai mult de 7 km de galerii romane, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale. 
( travelguideromania.com )








































Un mic tur prin carieră , Tăul Brazi , împejurimi .