luni, 8 iulie 2019

Năeni - pe urmele dacilor 💚

             

Localitatea Năeni este formată din satele Fântânele, Finţeşti, Năeni (reşedinţa de comună), Proşca şi Vârf, situată în sud-vestul judeţului Buzău, în formaţiunea geologică din calcare şi gresii sarmatiene a Istriţei, fiind şi parte a podgoriei Dealu Mare, alături de Pietroasele - Merei.
Năieni, stă pe o vatră de istorie. Din acest punct de vedere ar putea deveni un loc de pelerinaj. La 4 km nord de Finţeşti se află situl arheologic de interes naţional, cu două aşezări, una aparţinând culturii Monteoru din Epoca Bronzului (mileniile III-I î.Hr.), iar cealaltă din epoca migratoare (secolele IV-V e.n.).

Alte cinci obiective sunt înscrise în lista monumentelor istorice de interes local: situl de pe dealul Colarea, cu o necropolă de la mijlocul mileniului al III-lea î.e.n.; o necropolă din perioada Halstatt (sec. V î.e.n.); o aşezare din epoca migraţiilor, pe dealul Greabănu; în satul Proşca, la „Trei Izvoare“ şi în „Livada de la Cruce“, sunt o aşezare din Epoca Bronzului, o alta din Halstatt, două din epoca migraţiilor şi una medievală; la „Valea Proştii“, de asemenea, se află alte două necropole... La acestea s-ar mai putea adăuga grotele preistorice, chilia lui Ambrosie, Crucea Manafului, pădurea cu pini, Izvorul din bătrâni etc. O mulţime de descoperiri, cea mai importantă fiind considerată statuia zeiţei Anaithys sau Naios, de la care se presupune că ar proveni şi numele localităţii, îmbogăţesc zestrea culturală şi istorică excepţională din acest perimetru al Buzăului. ( Maria Bogdan )
      




























Singurul inconvenient sunt drumurile ( infrastructura ) proaste 
Peisaje superbe , energie maximă , locuri binecuvântate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...