miercuri, 1 februarie 2017

Cheile Vârghișului și peșterile din chei .

     

 Este un loc de care nici nu am auzit pâna ieri :) Cred cā este cea mai frumoasā rezervație de tip mixt din Ținutul Secuiesc

 Lanţul de peşteri se întinde de-a lungul cheilor  pe aproximativ 4 kilometri. Aceste cavităţi sunt apreciate la nivel naţional şi internaţional prin faptul că în interiorul lor se află nenumărate valori arheologice, speologice, paleontologice, păstrate intacte în peşterile închise publicului larg, mai puţin în cele vizitate de turişti.Dar ceea ce mi se pare fascinant este că aici găsim cea mai mare populație de lilieci din țara noastră.
















 Zona este considerată unul dintre cele mai spectaculoase obiective geografice de pe tot cuprinsul țării, rezervaţia este alcătuită din numeroase formaţiuni şi elemente geomorfologice săpate în calcare de râul Vârghiş pe o lungime de aproape 4 km: stânci de calcar, versanţi înalţi, verticali şi abrupţi din care izvorăsc pâraie de munte, turnuri de calcar, creste de calcar, grohotişuri şi, mai ales, peşteri (122 ) de importanță științifică și speologică.






Marcaje intalnite:



  • Traseul marcat cruce albastra: strabate sectorul de ingustare pe firul apei. Durata orientativa: ~1h. Raul trebuie traversat de mai multe ori (uneori prin apa).
  • Traseul marcat banda galbena: Pestera Orban – Baile Chirui. Marcajul porneste de la pestera, iese in versantul stang al cheilor (in sensul de curgere al raului) unde intalneste marcajul punct rosu. Marcajul banda galbena continua spre Baile Chirui trecand pe langa zona de campare situata in amonte de chei, unde intalneste marcajul punct galben (care urmeaza drumul forestier catre localitatea Meresti).
  • Traseul marcat punct rosu: porneste din dreptul primului podet (situat in aval de chei) si urmareste oarecum versantul stang al cheilor (in sensul de curgere al raului) intalnind undeva pe la mijlocul cheilor marcajul 

            










                   
Cu puțină răbdare și multă atenție se poate ajunge bine în aceasta zonă cu mașina, chiar la locul de intrare în rezervație, unde este amenajat și locul de campare .
                    

Am să revin cu drag în primăvară sau vară .

Am revenit cu drag :) 7 Mai 2017 , experiență de neuitat




























































                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...