luni, 16 octombrie 2017

Ulmul din Căpeni-Covasna (are peste 300 ani )


             

Un ulm din localitatea Căpeni, judeţul Covasna, s-a clasat pe locul al doilea în ediţia din 2012 a concursului pentru titlul Arborele Anului în Europa, care a fost câştigat de teiul din Felsőmocsolád, Ungaria, potrivit site-ului concursului.
Câştigătorul competiţiei Arborele Anului în Europa este teiul din Ungaria, cu 11.158 de voturi, urmat de Ulmul din Căpeni, cu 9.812 voturi. Ulmul de la Ruse, Bulgaria, a obţinut 6.071 de voturi situându-se, astfel, pe locul al treilea, potrivit arboreleanului.ro.

Nu cei mai bătrâni, mai înalți sau mai groși arbori din Europa sunt înscriși la concursul Arborele anului. Sunt căutați, în schimb, arborii cu cele mai frumoase povești care însoțesc existența lor de sute de ani.
Povestea ☺
Există o zicală „E bai la Căpeni!” datorită căreia numele satului Căpeni este cunoscut în toată Depresiunea Carpatică. Zicala are o origine tristă. În timpul revoluţiei din1848 un sătean a tras asupra generalului austriac Heydte. Din răzbunare acesta a ordonat incendierea satului şi uciderea atacatorilor. Au fost ucişi 51 de săteni, lăsând orfani 106 copii.
Pe lângă ulm a funcţionat o moară de apă, care a avut un rol vital în viaţa satului. A fost un loc important nu numai pentru măcinarea cerealelor, ci şi pentru discutarea problemelor zilnice personale şi ale comunităţii. Semnificaţia locului este indicată şi de faptul că în timp ce în anumite perioade ale anului distracţia, dansul şi muzica erau interzise de legile bisericeşti, în moară nu se oprea lucrul nici duminică.
           
              











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...