joi, 3 mai 2018

METEORA





     

Meteora (greacă Μετέωρα, ad literam „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” - etimologic referitor la „meteorit”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.
Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munților Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. Meteora este înregistrată în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1988.
Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formațiune de stânci a luat naștere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu și nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separația geologică a masivilor muntoși ai Olimpului și ai Ossei, apele lacului au găsit ieșire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre și stânci uriașe compacte cu înălțimi de până la 400 metri.
În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul DuhSfântul DimitrieSfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele MeteorVarlaamSfânta TreimeSf. ȘtefanRusanouSf. Nicolae).
WIKIPEDIA

              
















































































Recomand să mergeți în lunile Aprilie sau Octombrie , vremea este superbă , nu este foarte aglomerat iar prețurile sunt mult mai mici pt cazare și masă ( cazare 2 pers 35-50 Euro/noapte cu mic dejun iar pt cină sau prânz 2 pers 15-25 Euro ) 
Kalambaka este orășelul de la poalele Meteorei .











Ce frumoase locuri de nevoință duhovnicească oferă monahilor Muntele Meteora! Dar cât sunt de asaltate aceste mănăstiri de turiști din toată lumea! 

Meteora este în totalitate pământ sfânt, loc sfânt zidit și păzit de Dumnezeu, pentru că aici s-a sfințit fiecare stâncă , fiecare peșteră ? fiecare piatră , pentru că o mulțime de cuvioși ascetici și martiri s-au rugat și s-au îndumnezeit pe stâncile și văile acestui loc.

Simbol al puterii de rugăciune și jertfă al întregii Ortodoxii, Meteora este unul din acele locuri unde prezența harului este vie și lucrătoare, iar binecuvântarea divină se revarsă din plin în sufletele pelerinilor.

Revenim curând :) minunate locuri .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...