Pestera de la Manastirea Bistrita, numita adesea si „Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul", este o pestera naturala, aflata putin mai sus de ansamblul monahal zidit de boierii Craiovesti. Pestera se afla sapata in creasta calcaroasa a Muntilor Capatanii, la altitudinea de 850 metri. Aceasta pestera si-a primit numele pentru ascunderea aici a Moastelor Sfantului Grigorie Decapolitul, in vremuri de grele incercari, iar nu pentru vietuirea aici a sfantului, precum s-ar putea crede.
Inca dintru inceput, pestera a fost vazuta si folosita pe post de ascunzatoare, largimea interioara si accesul extrem de greu in aceasta facand din ea o tainita perfecta. Astfel, inca din a doua jumatate a secolului al XV-lea, pestera de la Bistrita devine salvatoarea tezaurului si a locuitorilor sfintei manastiri. Alexandru Odobescu considera ca, daca nu exista aceasta pestera, "multe dintre comorile pastrate pana azi s-ar fi risipit, ca cele din alte manastiri"
In anul 1637, in pestera a fost zidita bisericuta inchinata Sfintilor Arhangheli, de catre mitropolitul Teofil. Daramandu-se, aceasta bisericuta a fost rezidita in anul 1732, pisania ei marturisind urmatoarele: "Aceasta sfanta biserica este zidita de mitropolitul Teofil la leat 7145, si ramaind la pustiire si de tot la risipire; iar la leat 7245, robul lui Dumnezeu Macarie ieromonahul o a dres mai de iznoava prefacut... si a parintilor Rafail Ieromonahul si Ivana vesnica pomenire. Am scris eu, Macarie ieromonahul, la 1732, iunie 3."
Pornind din culoarul de acces, in partea stanga se merge spre "Bisericuta rupestra Ovidenia", iar in partea dreapta se coboara spre deschizatura cea mare a pesterii, unde se afla "Bisericuta zidita a Sfintilor Arhangheli". Cele doua bisericute din pestera sunt deosebit de valoroase, in jurul acestora desfasurandu-se o vasta activitate duhvniceasca si culturala.
Teodor Danalache# Crestinortodox.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu