luni, 20 martie 2017

CETATEA IKA - CERNAT ( Covasna )


   


Cetatea Ika a fost construită probabil în secolul al 14-lea şi este considerată ca fiind o fortăreţă importantă.  Numele cetății este folosit în primul rând de Ferentzi János, mai apoi Orbán Balázs, şi leagă numele cetăţii de legendarul conducător de oşti Ika.
De cetate se leagă foarte multe legende, se crede că este apărată de o putere invizibilă şi că nici o piatră nu se poate muta nepedepsit. Datinile legate de ea au apărat-o de demolatori 
Într-una din ele se spune că a fost contruită de către uriaşi. Aceştia au fost atât de mari, încât unul dintre ei stătea cu un picior în pârâu, şi îi dădea celuilalt pietrele scoase din pârâu, care le şi aşeza în zid. S-a notat şi faptul că fugarul din Cetatea Bálványos, vizirul regelui Póka a construit cetatea, dar nu a stat prea mult timp în ea, fiindcă într-o bătălie din apropiere şi-a pierdut viaţa. Numele lui este păstrat şi astăzi de toponimul Ridicătura Póka (Póka-halma) de lângă drumul spre Târgu Secuiesc. În turn apoi, după o altă legendă, s-a mutat un uriaş înaripat, după care şi un şarpe uriaş, care a înconjurat cu coada turnul cetăţii, iar cu capul întins bea din pârâu. Îi teroriza pe localnici, până când a venit viteazul Ika şi l-a omorât.
Printre morarii din împrejurimile cetăţii trăia datina că în pivniţele de sub cetate comorile stau în căzi, dar comoara este apărată de doi cocoşi magici, unul roşu, altul negru, iar când unul doarme, celălat veghează. Dacă cineva se apropie de uşa pivniţelor, cocoşul de pază începe să cânte, iar uşa de fier se închide numaidecât.
          










( Nu uitați , înainte de a urca spre cetate sa vă opriți în sat la Primărie să întrebați de CHEIE ;) dacă doriți să vedeți şi interiorul )

revenire iulie 2017 :)

               




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...