miercuri, 10 ianuarie 2018

Mănăstirea Sf Dimitrie Basarbovo



           

Acest lăcaș se află situat în localitatea Basarabov la o distanță de 10 km de la vama Ruse și  la 3-4 kilometri de Dunăre, în linie dreaptă , însă vatra vechiului sat Basarabov era inițial mai aproape de Dunăre. Noua așezare s-a mutat puțin mai spre Ivanovo, mai aproape de peștera unde s-a nevoit Sfântul Dimitrie.
Așezat în pitoreasca vale a Râului Lom, satul Basarabov și râul Lom își întâmpină pelerinii cu peștera în care s-a nevoit Sfântul Dimitrie cel Nou. Peștera este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Basarabov. Această mănăstire a luat ființă în peștera iubitorului de nevoințe Dimitrie cel Nou și este singura mănăstire săpată în stâncă încă locuită din întreaga Bulgarie.
De la vărsarea Lomului în Dunăre, urcând spre Ivanovo, se întâlnesc peste 300 de chilii săpate în malul stâncos al râului. Dintre acestea, 40 au ajuns biserici, în care s-a slujit Sfânta Liturghie mai multe sute de ani. Urme de frescă se văd pe pereții peșterilor până în zilele noastre. Chiliile și bisericile de la Ivanovo fac parte astăzi din patrimoniul UNESCO.

                            







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...