Veliko Târnovo este un loc special. Capitală a celui de-al Doilea Ţarat (1185-1396), Târnovo era descris de călătorii vremii ca fiind de o grandoare depăşită doar de Constantinopol. Prima constituţie modernă a Bulgariei a fost făcută tot aici, în 1879. Numele i-a fost schimbat în Veliko Târnovo („marele Târnovo”) pentru a reflecta importanţa oraşului în istoria Bulgariei.
1. Explorează labirintul urban
Pierde-te pe străduţe şi vei da mereu de perspective tot mai impresionante. Vei întâlni case pitoreşti în stil otoman sau tradiţional bulgăresc, amplasate dramatic în poziţii aproape imposibile, biserici medievale, cât şi un bazar oriental (pe strada Rakovski şi în piaţa Georgi Kirkov). În Veliko Târnovo vei avea parte de o adevărată lecţie de arhitectură tradiţională bulgărească. Nikolai Fichev, arhitectul de marcă al ţării în secolul al nouăsprezecelea, a făcut din Veliko Târnovo locul unde găseşti printre cele mai multe exemple ale stilului Renaşterii Naţionale bulgăreşti, inspirat din arhitectura tradiţională medievală.
2. Dezbate cu bulgarii pe Dealul Imperial Ţareveţ dacă România făcea parte din Bulgaria Mare
Cum toţi est-europenii trebuie să aibă şi o versiune „mare” a statului lor, Bulgaria îşi aminteşte cu drag de Al Doilea Ţarat Bulgar (acela pe care noi l-am învăţat la istorie ca pe Ţaratul Româno-Bulgar) şi de Petru şi Asan (în cărţile noastre, români/vlahi, la ei, bulgari pur-sânge), care au domnit peste tot imperiul de pe fortăreaţa Ţareveţ („dealul imperial”) din Târnovo. La întrarea în complexul Ţareveţ (deschis vara 8-19, iarna, 9-18, 4 leva), vei vedea hărţi cu întinderea Bulgariei Mari, care ajungea, se pare, pe la Botoşani. Dar nu intra în polemică cu vecinii bulgari, ci continuă-ţi traseul până în vârf, de unde se vede o panoramă impresionantă a oraşului, unde se află ruinele palatului imperial şi unde poţi vizita bizara Biserică Patriarhală. Interiorul acesteia, restaurat în vremea comunismului, abundă în picturi cenuşii ce amintesc mai degrabă de stafii şi vampiri decât de ceva religios. După ce vizitezi Ţareveţul pe vreme de zi, fii sigur să asişti seara la spectacolul Sunete şi Lumini – pe care cel mai bine e să-l vezi de undeva din estul oraşului vechi – când întreg complexul de fortificaţii este puternic iluminat şi cu ajutorul jocurilor de lumini şi muzică se spune povestea aşezării. Spectacolul nu are loc în fiecare zi, dar dacă afli că se întâmplă pe parcursul şederii tale, asigură-te să nu-l pierzi.
Text: Gruia Bădescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu