sâmbătă, 27 iulie 2019

Păltiniș - Barajul și Lacul de acumulare Cibin - Gura Râului

               

Păltiniș este o staţiune turistică permanentă, situată în Carpaţii Meridionali, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, la 35 de km.distanţă de Sibiu, de care, de altfel, şi aparţine, Păltinişul este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România. 

Aşezarea, de sub Vf.Onceşti, ce se întinde într-o pădure de conifere, la altitudinea de 1442 de metri, a fost întemeiată de Societatea Carpatină Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Datorită vechimii lor de peste un secol, trei dintre cele peste 40 de vile ridicate în timp, în staţiune, au fost declarate monumente istorice: Casa Turistilor, Casa Medicilor şi Sala Monaco. Factorul terapeutic principal îl reprezintă climatul alpin cu aer puternic ozonizat, bogat în aerosoli şi radiaţii ultraviolete. Calitatea aerului pur din această staţiune o recomandă din plin în tratarea asteniilor, a surmenajului fizic şi intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum şi a deficienţelor de creştere la copii. 

Pe de altă parte, fenomenul de inversiune meteorologică dar mai ales persistenţa stratului de zăpadă mai mult de o treime din an, face din staţiunea Păltiniş o destinaţie extrem de căutată în special pentru împătimiţii sporturilor de iarnă.Pentru aceştia sunt disponibile mai multe pârtii de schi de dificultăţi variate. Astfel, Munţii Cindrel, prin morfologia lor (culmi domoale şi platouri) se pretează foarte bine la practicarea schiului de fond. Pârtia de schi de pe Muntele Onceşti este amenajată, dispunând de telescaun (pe o distanţă de 1025 metri şi o diferenţă de nivel de 241 metri), teleschi (pe o distanţă de 410 metri şi o diferenţă de nivel de 138 metri) şi baby-lift. Baza tehnico-materială este foarte dezvoltată, staţiunea dispunând pe lângă multitudinea de vile amintite, şi de hoteluri ori cabane dar şi de posibilităţi de recreere şi de petrecere a timpului liber:restaurante, club cu teatru şi cinema, discotecă, bibliotecă, terenuri de volei, tenis şi handbal. Pentru montaniarzi, staţiunea constituie punct de plecare pentru o serie de trasee turistice în Munţii Cindrel (Cheile Cibinului şi Valea Sadului, cu salba sa de baraje)respectiv Munţii Lotrului




         







                    

La 73,5 metri înălțime, barajul Gura Râului e al doilea cel mai înalt baraj cu contraforți din țară, după Poiana Uzului (80 de metri), iar în total sunt patru astfel de baraje. Finalizat în 1980-1981, barajul are rolul de a alimenta cu apă orașul Sibiu, comunele Gura Râului, Cristian, Șura Mare, Ocna Sibiului si Șelimbăr, dar nu se oprește aici, printre „sarcinile” sale se află și atenuarea viiturilor și producția de energie electrică, la centrala Cibin, de 3,7 MW. Gura Râului are 330 de metri, lungime a coronamentului și 6,2 metri lățime, iar lacul pe care-l ține în spate are 68 de hectare și „găzduiește” 15,5 milioane metri cubi de apă.
       


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...