duminică, 14 august 2016

PASUL TIHUTA



 Confluenta Moldovei cu Transilvania, pe drumul european E576, chiar in pasul Tihuta (sau pasul Bargaului), nu poate sa nu te opresti fie şi pentru scurta vreme, chiar daca te afli in trecere. In zare se intrevad muntii Rodnei cu varfurile lor  (Ineu şi Ineut), Calimanii şi Suhardul, ba chiar muntii Bargaului (cu virful Heniul Mare), iar foarte aproape, la o azvarlitura de bat, un minunat hotel–castel de trei stele, cunoscut sub numele de Dracula, şi o mini statiune cu case de vacanta, partie şi telescaun Piatra Fantanele, ideale pentru petrecerea unui sejur
 Chiar daca pare un loc intim, mai putin zgomotos, in comparatie cu arhicunoscutele statiuni montane de pe Valea Prahovei ori din alte regiuni ale tarii, Tihuta Piatra Fantanele este o veritabila zona turistica in care nu te plictiseşti. Te poti plimba la pas in mai multe directii.
Cei mai multi prefera insa, pur şi simplu, şederea tihnita in acest loc deosebit, cu nimic mai prejos fata de aşezarile rurale austriece şi elvetiene (desigur, pastrand proportiile), aflat la raspantia depresiunilor dornene şi bistritene (la 37 de kilometri de Vatra Dornei şi la 45 de kilometri de Bistrita), la o altitudine de 1.200 de metri, pe o ruta extrem de circulata in ambele sensuri. Este un loc rustic, in care timpul pare abolit, peisajul virgin, iar liniştea, deplina.... Doar cei care se opresc la bazarul de la hotelul–castel anima ambianta, altminteri locul este ideal in tratarea celor care sufera de stres :-) avand in vedere aerul puternic ozonat. Iar peisajul molcom şi nespus de frumos, cu o deschidere maxima in pas, in care casele oamenilor sant rasfirate pe o intindere mare, este o motivatie generoasa de a ramane aici o vreme, in perimetrul faimosului hotel–castel Dracula, care domina acest tinut de ceva vreme.
Se poate spune ca pasul Tihuta şi satul Piatra Fantanele alcatuiesc o zona agroturistica prin excelenta. Ce–i drept, nu se organizeaza nici festivaluri, nici manifestari traditionale in pasul Tihuta,  doar petreceri la castel, mai mult sau mai putin impregnate de kitsch, insa ospitalitatea localnicilor compenseaza acest neajuns. 
Nu trebuie ratata plimbarea cu telescaunul , pe mine una ma destresat de tot :-) cand am coborat aveam impresia ca mergeam in reluare  ( ca sa nu zic ametita de frumos )











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...