luni, 3 aprilie 2017

Muzeul Chihlimbarului de la Colți



   


Muzeul este unicat în Europa , a fost construit de locuitorii comunei  în anul 1973 , cuprinde o colecție de chihlimbar, dar și colecții de flori de mină, roci, fosile și pietre semiprețioase, precum și documente privind exploatarea chihlimbarului în zona Carpaților de Curbură.

            

















Chihlimbarul este o piatră formată prin fosilizarea răşinii unor anumite specii de pin. Este transparentă, cu forme translucide, opace, de nuanţe ce merg de la galben ca mierea la brun-roşcat sau verde-negru. Ambra, cum i se mai spune, se găseşte în mai multe variante, cele mai cunoscute – în zona Mării Baltice şi în Sicilia, în Carpaţii României, Sahalin, Rusia.
Încă din 1902, a fost dovedit ştiinţific, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, că rumanitul (tipul de chihlimbar specific munţilor Carpaţi de pe teritoriul României) de la Colţi, unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, aşa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, ambra de culoare negru-verde, cum este cea din Colţi, este cea mai valoroasă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...