marți, 8 ianuarie 2019

Mănăstirea Bârsana




Bârsana a fost gândită ca un ansamblu arhitectural, elaborat de arhitectul Dorel Cordos, care se va dezvolta în timp și spațiu în funcție de posibilitățile financiare ale localnicilor, ale sponsorilor și de nevoile spirituale ale obștii monahale.
Proiectul cuprinde următoarele obiective: Biserica în stil maramureșean, Altarul de vară, Aghiasmatarul, Stăreția, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Casa meșterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul, turnul-clopotniță, Poarta maramureșeană, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumânărilor, troițe, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare, și altele.
Intrarea în incinta propriu-zisă se face pe sub semețul turn-clopotniță, dincolo de care, pe partea dreapta, biserica tâșnește mlădioasă spre cer , până nu demult, cea mai înaltă biserica de lemn din lume.

De la biserică pornește aleea pietruită și străjuită  ce duce spre Stareție, construcție supraetajată de o cuceritoare fantezie arhitectonică, remarcabilă transpunere creatoare a stilului maramureșean al bisericilor de lemn. Pe pajiștea din stânga aleii se afla un Altar de vară și un Aghiasmatar, iar pe dâmbul din dreapta, la oarecare distanță, Casa Artistului - o fermecatoare vilă destinată să găzduiască, pentru repaus și creație, cărturari și meșteri ai frumuseții sacre.
Ceea ce fascinează la Mănăstirea Bârsana, dincolo de duhul locului de bună rânduială monahală, este desavârșita unitate stilistică și simțul artistic fără greș care guvernează întregul așezământ, pe linia unei tradiții îmbogățite prin evlavie creatoare. Puritatea liniilor de la Bârsana e ca o tămadă pentru ochi și pentru inimă : filocalie (iubire de frumos) mlădită în lemn!

( Crestinortidox.ro )

                      



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...