luni, 13 august 2018

Mănăstirea Agapia Veche și Agapia Nouă



             

Mănăstirea Agapia Veche este un locaș de cult situat către nord, la aproximativ doi kilometri de Mănăstirea Agapia cea Nouă (cunoscută și ca Agapia din Vale), într-o poiană adăpostită de păduri înalte și dese. Acest locaș de rugăciune reprezintă punctul de început al vestitului așezământ monastic cunoscut astăzi drept Mănăstirea Agapia.
Începuturile vieții monahale de pe aceste locuri au făcut-o călugarii sihaștri. În a doua jumătate a secoului al XIV-lea, monahii iubitori de liniște și rugăciune, sub conducerea cuviosului Agapie, au ridicat un schit din lemn, pe locul numit astazi "Livada părintilor". De la acest sihastru și-au primit numele mănăstirea, munții din jur, valea cu pârâul și mai apoi satul și comuna.












Drumul dintre Mănastirea Veche și cea Nouă , superb 








Mănăstirea Agapia Nouă 

Mănăstirea Agapia este situată pe valea pârâului Agapia - Topolița, la poalele culmii Măgura, în apropiere de Târgu Neamț (la 9 kilometri), într-un cadru natural deosebit de pitoresc, înconjurată de culmi montane îmbrăcate cu păduri seculare.
este singura asezare monahala din țară care poartă numele de "dragoste creștină" - grecescul "agapis". Manastirea și-a preluat numele de la Sihastrul Agapie care, conform tradiției ar fi ridicat in secolul al XIV-lea, în această zonă a Neamțului o bisericuță din lemn. Numele acestui călugăr a fost preluat apoi și de munții care înconjoară mănăstirea, de pârâu și de așezarea din vale.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Grădinile Romane

          Pensiunea Grădinile Romane este s ituata pe  pe malul Lacului Izvorul Muntelui, oferă o experiență de lux inspirată din stilul Imp...