Gibraltarul este un teritoriu britanic de peste mări în sudul peninsulei Iberice, singura posesiune britanică de acest fel situată în Europa continentală.
În antichitate teritoriul se numea Muntele Calpe. După povestea cu Omul din Neanderthal, din urmă cu 50.000 de ani, ale cărui urme au fost găsite în câteva peşteri de pe versant.
Actuala denumire – Gibraltar, provine de la un conducător de oşti berber, Tariq ibn-Ziyad, care a cucerit tărâmul spaniol în anii 700 (Jebel-at-Tariq, adică „Muntele lui Tariq”) şi a stabilit aici un cap de pod spre Europa.
              
Accesul în Gibraltar pe cale aeriană se face pe aeroportul Winston Churchill Avenue, în fapt o pistă de aterizare care se intersectează cu şoseaua pentru maşini, iar la trecerea peste … calea aeriană, avioanele au evident prioritate. Desigur că există un proiect pentru o şosea care să subtraverseze pista aeroportului pentru a nu mai exista întârzieri în accesul auto al turiştilor.
            








Pe stânca din Gibraltar – Rezervaţia Naturală Upper Rock – se ajunge cu telegondola, iar la descindere, turiştii sunt avertizaţi de existenţa unor „potenţiali infractori” care se plimbă prin zonă: macacii din Gibraltar, care se crede că au sosit pe continent prin peştera St. Michael, care ar trece pe sub strâmtoare. Ei sunt când jucăuşi şi simpatici, când obraznici şi fără scrupule, îndeletnicindu-se uneori şi cu furtul unor bunuri de preţ ale turiştilor: poşete, camere video, aparate de fotografiat, ori ochelari de soare. Cu toate acestea, macacii oferă zonei un farmec aparte iar localnicii le atribuie şi un rol strategic: se spune că englezii nu vor fi izgoniţi niciodată din Gibraltar cât timp vor exista aici celebrele maimuţe …
( Răzvan Moceanu )
































Tot aici, de pe stâncă, se poate vedea continentul african, peste strâmtoarea Gibraltar. 



Gibraltar pentru o zi :) multe de văzut și de făcut :)